Scheur Verwijderen

Terug naar foto's

Bij dit paard hebben we scheuren verwijderd uit beide voorvoeten.
Van de eerste tot en met de laatste foto heeft 9 maanden geduurd.
Het paard heeft in deze periode geen stap kreupel gelopen, en is gewoon bereden.


Dit paard is ook hoefbevangen geweest, waardoor deze een verbrede en zwakkere witte lijn heeft. Hierin kunnen schimmels en bacterien makkelijker huisvesten.
In dit geval was er bij de scheur ook white line disease aanwezig. Dit hebben wij helemaal verwijderd tot aan de gezonde aanhechting. Dit is de enige manier, omdat er zuurstof bij moet komen. Daarbij moet de eigenaar de plekken behandelen met een bacterie- en schimmel-dodend middel.

 

In deze vergroting (linksboven) is duidelijk te zien dat het een onregelmatige scheur is.
Dit is een aanwijzing dat er een schimmel bij betrokken is. De schimmel zelf kun je niet met het blote oog zien, maar zijn toxines (uitwerpselen) wel. Die zie je duidelijk op de foto rechtsboven ; de witte korrelige en brokkelige structuur.

   

De foto linksboven is tijdens het verwijderen van de scheur (rechterhoef).
Op de foto rechtsboven is alles verwijderd tot aan de gezonde aanhechting (linkerhoef).
Omdat er aardig wat verwijderd moet worden, ondersteunen we de hoef met een ijzer. Normaal gesproken gebruiken we onder voorvoeten geen dubbele lippen, omdat dit de voet niet ten goede komt. Het sluit de voet op. Maar in dit geval is dat juist de bedoeling, zodat de voet goed bij elkaar blijft. Zodra het kan, gaat er weer een normaal voorijzer onder.

  De eigenaar houdt tussen de beslagbeurten door de hoef goed schoon, en behandeld de plek met een bacterie– en schimmel-dodend middel. In dit geval is hoof and sole hardener gebruikt. Dit paard hebben we elke 8-9 weken opnieuw beslagen. De plek groeide uit zoals verwacht. Na 9 maanden was er niks meer van te zien.