Schade dubbele lippen

Terug naar foto's

Tegenwoordig komt het wel eens voor dat hoefsmeden voorhoeven beslaan met dubbele lippen. Voorijzers met dubbele lippen, maar ook gewone achterijzers.
Hier staan wij NIET achter. Achterijzers onder voorhoeven is al helemaal uit den boze.
De vorm van een achterhoef, wijkt af van een voorhoef. Een voorhoef hoort over het algemeen mooi rond te zijn. Als deze door zijlippen opgesloten wordt, zal deze in de loop van de tijd gaan misvormen. De hoef wordt samengeknepen, en door de druk van de lippen kan de hoef kapot gaan.

De enige situaties waarbij wij tijdelijk dubbele lippen gebruiken bij voorhoeven, is bij grote scheuren, of instabiliteit van de hoef. Dan wil je de hoef juist (tijdelijk!) wat opsluiten.
Dat geeft al aan waarom wij dubbele lippen niet bij een gezonde voorhoef gebruiken.

Dan komt de vraag: waarom een achterhoef wél beslaan met dubbele lippen, en een voorhoef niet? Achter wordt een achter-klap-ijzer gelegd, welke wordt gebruikt om inklappen op de voorhoeven te voorkomen. Een achterhoef wordt in de beweging als het ware opgetild, hetgeen minder druk geeft als een voorhoef, welke over de teen afrolt bij het voort bewegen. 3/5 van het gewicht van een paard rust op de voorhand, 2/5 op de achterhand.
Anatomisch gezien, verschilt een voorhoef ook van een achterhoef. Het hoefbeen van een voorhoef is ronder, als dat van een achterhoef. Door de verschillen in drukverdeling, is dit door de evolutie ontstaan.

Bij springpaarden komt er bij de landingen nog meer druk op de voorhoeven, waardoor dubbele lippen een nog grotere negatieve invloed zullen hebben.

Hieronder een voorbeeld.
Linksboven en rechts:
Voorhoeven beslagen met achterijzers 

Links boven: Na het verwijderen van het achterijzer, zie je waar de lippen in de hoef hebben gedrukt. Rechts boven: De straal is helemaal geknepen, de hele hoef heeft een slechte kwaliteit.


  Links: De voorhoeven, na de 1e keer beslaan, met een normaal voorijzer met 1 lip. Het zal een aantal beslagbeurten nodig hebben, voordat de hoef zich weer hersteld heeft.Links boven en rechts: De hoeven zijn na de 2e keer beslaan al weer mooi rond aan het worden. De straal wordt al een stuk beter, de hoef ziet er al weer gezonder uit.Hieronder staat een voorbeeld van een springpaard wat (niet door ons!) beslagen is met een voorijzer met dubbele lippen. Ook hier zie je duidelijk dat waar de lippen zitten, een negatieve invloed op de hoef heeft.